Deskundig advies op maat

Het kiezen van de juiste kleding en gear

Er is vandaag de dag een enorme selectie aan outdoor materiaal en kleding. Dit heeft als voordeel dat er altijd wel een perfecte outfit is voor jouw specifieke eisen en favoriete buitenactiviteit. Echter is het hierdoor soms wel moeilijk ook die outfit maar net te vinden.

De laatste jaren is de ontwikkeling op het gebied van outdoor kleding en accessoires in een stroomversnelling geraakt. Merken zijn constant aan het innoveren en ontwikkelen nieuwe stoffen en membranen, die ze vervolgens verwerken in hun producten. Dit heeft als gevolg dat (technische en functionele) buitenkleding de neiging heeft om vergezeld te gaan met een lange specificatielijst. Dus hoe kies je dan wat het beste voor je is?

De belangrijkste punten om op te letten zijn:

  • Toepassing / gebruik

  • Zoals met gereedschap is er ook in outdoorkleding meestal één specifieke product voor één bepaalde toepassing. Zo kun je een zomerjas wel in de winter dragen, maar iedereen zal begrijpen waarom dit niet raadzaam is. Bedenk daarom goed waarvoor je het gaat gebruiken.

  • Ademend vermogen / comfort

  • Het ademend vermogen wordt vaak aangeduid in MVTR (Moisture Vapour Transmission Rate) of RET (Evaporative Resistance of Textile). Hier is in de loop der jaren veel onderzoek naar gedaan en je zal meer betalen voor stoffen/membranen met de nieuwste techniek en die daardoor een hogere ademende vermogen hebben. Hoe beter het ademend vermogen, hoe comfortabeler je zal zijn en met name wanneer je je inspant.

  • Duurzaamheid

  • Dit zit hem in de( technologie) van de stoffen en membranen. Simpel gezegd. Gecoate stoffen zullen eerder slijten dan membranen (Gore-Tex is bijvoorbeeld gemaakt van materiaal dat ook wordt gebruikt in o.a. heuptransplantaties en in de ruimtevaart). Natuurlijk telt bij gecoate producten ook de kwaliteit en dikte van de stof, in welke mate deze slijtgevoelig is. Maar als regel kun je aannemen dat membranen duurzamer zijn. Een super-lichtgewicht stof is meestal meer vatbaar voor slijtage of punctie schade dan een zwaardere. De duurdere lichte stoffen hebben indrukwekkende duurzaamheid, maar over het algemeen zijn ze voorbehouden voor high-end technische kleding voor diehards die op extreme expedities gaan. Lichtgewicht jassen hebben het grote voordeel dat ze minder gewicht en ruimte in een rugzak innemen. En dat is vaak er belangrijker tijdens een expeditie in plaats van een extra lange duurzaamheid van een jaar of twee.

 • Prijs

 • Vaak is de prijs leidend in het besluit van een outfit. Belangrijker is te kijken naar de combinatie van alle eerder genoemde punten en op basis hiervan een keuze te maken. Zoek je een jas om af en toe de hond mee uit te laten dan zal deze minder ademend, waterproof en warm hoeven te zijn, dan wanneer je naar het Hoge Noorden afreist om twee weken overgeleverd te zijn aan de grillen van de natuur. Algemeen kunnen we zeggen dat de prijs maakt hoe goed een kledingstuk functioneert op het gebied van; ademende eigenschappen, duurzaamheid, waterdichtheid en warmte.

Twijfel je nog of een bepaald artikel de beste keuze is? Kom dan gerust eens langs. Wij zorgen dat je met de best passende outfit op pad gaat door deskundig advies op maat.